Παρακαλώ περιμένετε...

Menu

2610-318224, 26210-37146

info@aepde.gr; aepde@aepde.gr

Επίδειξη λειτουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στο Βασιλάκι

ΑρχικήΕνημέρωσηΕπίδειξη λειτουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στο Βασιλάκι
ΑρχικήΕνημέρωσηΕπίδειξη λειτουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στο Βασιλάκι

Επίδειξη λειτουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στο Βασιλάκι

Στις 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση για την επίδειξη της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού έργου LIFE10ENV/GR/596 με τίτλο «Το σύστημα διαχείρισης Condense: παραγωγή νέων λιπασμάτων από κτηνοτροφικά απόβλητα και υγρά απόβλητα ελαιουργείων», το οποίο υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας.

lifedemo1

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μπράμος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος,  ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δημήτριος Κωσταριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Πανάγος Παντελάκος, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Περιοχής  εκπρόσωποι Συλλόγων ελαιοτριβείων Ηλείας, Κτηνοτρόφοι, Παραγωγοί - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας καθώς και στελέχη του ΤΕΙ Κρήτης.

lifedemo2

lifedemo3

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση του κοινού για το έργο και για την παραγωγική διαδικασία του τελικού προϊόντος, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίδειξη λειτουργίας των διαδικασιών της κομποστοποίησης (με αναστροφέα σε σειράδιο) και της ηλιακής ξήρανσης (με πλήρως αυτοματοποιημένο μηχάνημα ηλιακής ξήρανσης).

Οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΤΕΙ Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας.

Αντικείμενο του έργου CONDENSE αποτελεί η ανάπτυξη και αξιολόγηση - περιβαλλοντικά και οικονομικά – μίας διαδικασίας που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη μετατροπή των αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων και υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε οργανικά λιπάσματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη γεωργία, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης των χημικών λιπασμάτων. Η κομποστοποίηση και η ηλιακή ξήρανση είναι οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται για το σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο είναι τεχνολογίες χαμηλού λειτουργικού κόστους και κόστους επένδυσης. Όσον αφορά μάλιστα στη δεύτερη, αξιοποιεί την πλέον διαθέσιμη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα – και στη Μεσογειακή λεκάνη, γενικότερα – αυτής του ήλιου.

Απώτερος στόχος του έργου είναι ο εντοπισμός μίας ενεργειακά βιώσιμης διαδικασίας «συμπύκνωσης» θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο, ώστε το παραγόμενο προϊόν αυτής να μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Αξιολόγηση του τελικού προϊόντος θα πραγματοποιείται με αγρονομικό έλεγχο σε διαφορετικές καλλιέργειες.

lifedemo4

 

lifedemo5

Βίντεο διαδικασίας ξήρανσης

https://youtu.be/XN4WoT5Fujg

Βίντεο Composting

https://youtu.be/965GQOG4Qu4

 

eulife flag life condense logo

Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου LIFE CONDENSE


21 04, 16

σχετικές αναρτήσεις